Türkiye yüzyılının bilimde yükselen gücü Mersin Üniversitesi

1992 yılında kurulan “Bilimin ve çağdaşlığın ışığında bir dünya üniversitesi” parolası ile faaliyet gösteren Mersin Üniversitesi, yaklaşık 50 bin öğrencisi, 5 bini aşkın nitelikli personeli ve 100 binden fazla mezunuyla sürekli gelişen ve kendini yenileyen köklü bir eğitim kurumu olarak başarılara imza atmayı sürdürüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle, 10 Ocak 2023 tarihinde Mersin Üniversitesi’ne Rektör olarak atanan Prof. Dr. Erol Yaşar öncülüğünde, üniversite, güçlü bir iradeyle yeni projeler ve yatırımlarla istikrarlı bir şekilde büyüyor. Rektör Prof. Dr. Erol Yaşar, “Tüm adımlarımızı titizlikle planlayarak, elde ettiğimiz her başarıyı kararlı ve sistematik bir strateji doğrultusunda gerçekleştirdik. Kendi enerjisini üreten üniversiteden dijital sağlığa, akademik üretkenlikten, öğrenci refahına kadar birçok alanda yaptığımız yatırımlar ve dönüşümler, üniversitemizi Türkiye’nin yükselen yıldızı haline getirdi” dedi.
AKADEMİK BAŞARI GRAFİĞİ YÜKSELİYOR
Mersin Üniversitesi, akademik başarı ve sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda önemli bir ivme kazandı. Rektör Prof. Dr. Erol Yaşar’ın liderliğinde araştırma üniversitesi vizyonuyla yürütülen dönüşüm sürecinde, akademik yükseltme kriterleri yeniden düzenlendi; yayın, atıf, patent ve buluş odaklı üretkenlik teşvik edildi. Akademik kriterlerin yükseltilmesi, Mersin Üniversitesi’nin TÜBİTAK destekli proje sayılarında son beş yılda çarpıcı bir artış sağladı. BİDEP kapsamında desteklenen proje sayısı 2020’de 7 iken 2024’te 16’ya, TEYDEB destekli projeler ise 18’den 248’e yükseldi. 2024’te TÜBİTAK 2209- A kapsamında desteklenen 177 öğrenci projesiyle tarihi bir başarı elde edildi. 2020–2024 arasında SCI-E, SSCI ve SCOPUS indeksli yayınlarda da dikkat çekici artışlar yaşandı. SCI-E yayınları 2021’de 4443’e ulaşırken, SCOPUS yayınları 15’ten 127’ye çıktı. Q1 yayın sayısı ise 2020’de 311 iken 2024’te 1913’e yükseldi.
EN İYİLER ARASINDA
Mersin Üniversitesi, ilk kez katıldığı THE Impact Rankings 2024’te genel sıralamada 801–1000 bandında; “Eşitsizliklerin Azaltılması” 201–300, “Kaliteli Eğitim” 301–400, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” ve “İnovasyon-Altyapı” 401–600, “İyi Sağlık ve Refah” alanında ise 801– 1000 aralığında yer aldı. YÖK’ün 2024 değerlendirme raporunda ise e-kaynak sayısında 3., Engelsiz Üniversite Ödülleri’nde 4., kişi başı en düşük karbon ayak izinde 7., öğrenci değişim programlarında 16. sırada yer aldı. CWUR sıralamasında ise dünya genelinde bin 165., Türkiye’de ilk 2000’e giren üniversiteler arasında 15. oldu.
KENDİ ENERJİSİNİ ÜRETİYOR
Mersin Üniversitesi, sürdürülebilir kampüs hedefiyle çevre duyarlılığı alanında önemli adımlar atıyor. Üniversite, GreenMetric 2024 verilerine göre bin 477 üniversite arasında dünyada 247., Türkiye’de ise ilk 20 içinde yer aldı. Dünya Bankası’ndan sağladığı finansman ile KABEV projesini Türkiye’de ilk gerçekleştiren üniversite konumunda olan Mersin Üniversitesi, proje kapsamında kampüsün çeşitli noktalarına kurulan güneş enerjisi santralleriyle yılda 60 milyon TL tasarruf ve yüzde 40 elektrik verimliliği sağlıyor.
YENİLİKÇİ VE HIZLI SAĞLIK ÇÖZÜMLERİ
Mersin Üniversitesi Hastanesi, dijital hastane sürecine adım atarak tanı ve tedavide ileri teknolojiyi kullanmaya başladı. Yaklaşık 200 milyon TL’lik yatırımla; 70 milyon TL değerinde 3 Tesla Manyetik Rezonans, 65 milyon TL’lik Tomografi cihazı, 5 milyon TL’lik Laparoskopik İnfrared Cerrahi Sistem, 2 milyon TL’lik Bilgisayarlı Görme Alanı Cihazı gibi birçok tıbbi ekipman temin edildi. Yeni PED cihazı için çalışmalar sürüyor. Diş Hekimliği Hastanesi’nde ise 40 bini aşkın kişiye hizmet verilirken, son iki yılda yaklaşık 300 ameliyat gerçekleştirildi. Panoramik Röntgen, 3D yazıcı, ameliyat ekipmanları ve 4 adet Diş Hekimliği Sanal Hasta Simülatörü gibi teknolojik donanımlar hastaneye kazandırıldı. 178 diş üniti tamamlanarak sağlık turizmi kapsamında hasta kabulü artırılacak.
EĞİTİMDE KALİTEYİ ARTIRAN YENİ BİNA YATIRIMLARI
Ülkemizin en modern Denizcilik Fakültesi binası, 13 bin 850 metrekare kapalı ve 7 bin 892 metrekare açık alanıyla Mersin Deniz Ticaret Odası’nın desteğiyle tamamlanarak Mersin Üniversitesi’ne teslim edildi. Açılışı bu akademik yıl içinde yapılacak fakülte, kısa sürede alanda marka olmayı hedefliyor. Çiftlikköy Kampüsü’ndeki Akdeniz Kültür Merkezi, güzel sanatlar galerisi ve bin 650 kişilik konferans salonuyla üniversite ve kent etkinliklerine ev sahipliği yapıyor. Ayrıca 5 bin metrekare’lik İlahiyat Fakültesi binasının ihale süreci bu yıl tamamlanacak, Eczacılık Fakültesi binasının temeli ise yakında atılacak. Kampüs giriş kapısı tamamlanarak iç ulaşım daha düzenli hale getirildi.
VATAN EMANETİ ÖĞRENCİLERİMİZE TAM DESTEK
2024-2025 eğitim-öğretim yılında Mersin Üniversitesi’nde öğrenim gören şehit çocukları, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’na bağlı sosyal ve spor tesisleri, konukevi ve yemekhane hizmetlerinden ücretsiz yararlanıyor. Rektör Prof. Dr. Erol Yaşar, “Mersin Üniversitesi büyük bir ailedir. Şehitlerimizin emanetine sahip çıkmak önemli sorumluluğumuzdur. Şehit çocuğu öğrencilerimize hizmetlerimizi ücretsiz sunmaya karar verdik. Şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.” dedi.
İŞ BİRLİKLERİNİ DESTEKLEYEN BİR ÜNİVERSİTE MODELİ
Mersin Üniversitesi, iş birliklerine önem vererek Doğu Akdeniz Üniversiteler Birliği kurulması için bölge üniversiteleriyle görüşüp YÖK’e talepte bulundu. MEİTAM, Mersin TTO ve Teknopark gibi birimler üniversite-sanayi iş birliğine katkı sağlıyor. Üniversite, 41 Araştırma Merkezi ve Mersin Teknopark ile bilişim, enerji, biyoteknoloji ve savunma sanayinde inovasyon projelerine ev sahipliği yapıyor. Akademisyenler bölgesel kalkınmaya sinerji yaratıyor.
ÇÖZÜM ODAKLI YAKLAŞIMLA ÖĞRENCİ MERKEZLİ EĞİTİM
Sorunlara hızlı çözümler sunan üniversite yönetimi, öğrenci odaklı projeleriyle öne çıkıyor. Mersin Üniversitesi, öğrencilere dört çeşit yemeği 17 TL’ye sunuyor. “Menü seçimi sizden” uygulamasıyla her ay öğrenciler ve personel menüye kendi seçtikleri yemekleri ekliyor. Kampüs içi ulaşım için ücretsiz ring servisleri sağlanıyor. Sınav dönemlerinde kütüphane 24 saat açık kalırken, akşamları öğrencilere ücretsiz çay, çorba ve simit ikram ediliyor. Üniversite, öğrencilerin akademik başarısının yanı sıra sosyal yaşamlarını da destekleyerek örnek bir profil çiziyor.
ÖDÜLLÜ SPOR VE ENGELLİ DOSTU KAMPÜS
Mersin Üniversitesi, Strateji ve Yönetim, Altyapı, Etkinlikler, Paydaş İş Birliği, Öğrenci Katılımı, Sağlık Hizmetleri, Kültürel Etkinlikler ve Güvenlik gibi 45 maddelik kriterlerle YÖK tarafından Spor Dostu Kampüs Ödülü’ne layık görüldü. YÖK açıklamasına göre, 2025 ÖSYM tercih kılavuzunda “Spor Dostu Kampüs” unvanı alan üniversiteler özel olarak belirtilecek. Böylece adaylar tercih yaparken üniversitelerin spor altyapısı ve sporu teşvik eden yaklaşımlarını değerlendirebilecek. Mersin Üniversitesi, herkes için erişilebilir eğitim hedefiyle “Engelsiz Kampüs” anlayışını da benimsiyor. Kampüste rampa, asansör, engelli otoparkları ve hissedilebilir yüzeyler gibi fiziksel düzenlemeler yapıldı. Ders materyalleri ve sınavlar engelli öğrencilerin ihtiyaçlarına göre uyarlanıyor. Engelsiz Üniversite Ödülleri’ne layık görülen üniversite, kapsayıcı ve eşitlikçi yaklaşımıyla öğrenci dostu bir eğitim ortamı sunuyor.
TÜRKİYE’NİN YÜKSELEN YILDIZI
Elde edilen başarılar ve hayata geçirilen projeler ile ilgili konuşan Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Yaşar, “Mersin Üniversitesi olarak tüm adımlarımızı titizlikle planlayıp, kararlı ve sistematik stratejilerle ilerledik. Kendi enerjisini üreten üniversiteden dijital sağlığa, akademik üretkenlikten öğrenci refahına kadar birçok alanda yaptığımız yatırımlar, Üniversitemizi Türkiye’nin yükselen yıldızı haline getirdi. Akademik kriterlerimizi güncelleyerek kaliteyi artırdık, TÜBİTAK ve uluslararası yayınlarda performansımızı yükselttik. Öğrenci dostu ve erişilebilir kampüs anlayışını benimsedik. Sosyal adalet, girişimcilik ve çevre duyarlılığını eğitim politikalarımızın merkezine aldık. Üniversitemiz artık sadece yükseköğretim kurumu değil; topluma yön veren, bilim ve teknolojiyle kalkınmayı destekleyen bir vizyon merkezidir. Bu başarı, akademik-idari kadro, öğrenciler ve paydaşlarımızın ortak eseridir. Geleceği sağlam temeller üzerinde, ortak vizyonla şekillendirmeye devam edeceğiz. Mersin Üniversitesi, Türkiye Yüzyılı’nda bilimsel bilgi ve akademik birikimi harmanlayarak kalıcı etki yaratmayı hedefliyor.” dedi.
Haber Kaynak : SABAH.COM.TR
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”